فعالیت های شرکت بازرگانی آرنا تجارت وستا
1. صادرات
2. واردات (مواد اولیه، قطعات و ماشین آلات خطوط تولید و…)
3. آموزش
4. ارائه آمار و اطلاعات، مقالات و مطالب علمی روز و مرتبط با صنعت لوازم خانگی کشور
5. انجام ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﺑﺎزارﯾﺎﺑﯽ ﺑﺮاي ﺷﻨﺎﺳﺎیی ﺑﺎزارهای ﻫﺪف
6. انجام تحقیقات میدانی در کشور های هدف صادراتی
7. شناسایی بازار کشورهای هدف بر اساس نوع محصول
8. برگزاری نشست های (B2B) با تجار و بازرگانان کشورهای مختلف
9. ارائه مشاوره خدمات بازرگانی( صادرات_ واردات_ اخذ کارت بازرگانی _ رفع تعهد ارزی _ و…)
10. اعزام و دعوت از هیأت های تجاری کشورهای مختلف
11. حضور و مشارکت در نمایشگاه های بین المللی معتبر
12. ایجاد مکانیزم های لازم جهت اراﺋﻪ ﺧﺪﻣﺎت ﭘﺲ از ﻓﺮوش ﺑﻪ ﻣﺸﺘﺮﯾﺎن کشورهای هدف صادراتی در حوزه لوازم خانگی
به انتقال کالا یا خدمات از محل مبدا (کشور ارسالکننده) به مقصد (کشور دریافت کننده) صادرات میگویند. از نگاه گمرک جمهوری اسلامی ایران، خروج کالا از قلمرو گمرکی کشور مبدا همراه با رعایت قوانین و مقررات موجود در کشور، صادرات گفته میشود.
صادرات هر کشور میزان تعامل کشور مبدا را باسایر کشورها و همچنین نقطه قوت تولیدات و خدمات آن را نشان میدهد.
مهمترین مؤلفه در انجام فرآیند صادرات را کسب درآمد ارزی می توان عنوان کرد.
انواع صادرات:
در آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی؛ صادرات به دو دسته تقسیم شده است:
- صادرات قطعی
صادرات قطعی عبارتست از ارسال کالا به خارج از قلمرو گمرکی کشور به منظور فروش یا مصرف در کشورهای خارجی، صادرات قطعی از پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی، عوارض و مالیات معاف می باشد ولیکن مشمول هزینههای گمرکی است. - صادرات موقت
- رویه گمرکی است که به موجب آن کالاهای مجاز برای اهداف معینی شامل ساخت، پردازش، تعمیر، تکمیل، شرکت در نمایشگاه یا به عنوان وسایل نقلیه برای استفاده شخصی یا تردد بین ایران و کشورهای دیگر یا ماشین آلات و تجهیزات برای انـجام خدمات فنی و مهندسی به طور موقت و ظرف مهلت معینی که در آیین نامه اجرائی قانون مقررات صادرات و واردات مشخص میشود به خارج از کشور صادر و سپس به کشور بازگردانده شود.
کالاهای صادراتی بر حسب مجوز صدور به سه گروه تقسیم میشوند:
کالای مجاز
کالایی است که صدور آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد. منظور از ضوابط آن دسته ترتیباتی است که رعایت آن برای صادرات پارهای از کالاها قانوناً ضروری است. مانند ضوابط استاندارد، گواهی بهداشت انسانی، دامی، نباتی
کالای مشروط
کالای مشروط، کالایی است که صدور آن با کسب مجوز امکانپذیر است. پس از اعلام نظر موافق وزارتخانههای ذیربط که اصطلاحاً (موافقت کلی) نامیده میشود و ابلاغ آن به گمرک برای صدور کالاها ،صادرات کالا امکان پذیر می گردد.
کالاهای ممنوع الصدور
کالاهای ممنوع الصدور، کالاهایی هستند که صدور آن به موجب شرع مقدس اسلام (به اعتبار خرید و فروش یا مصرف) و یا به موجب قانون ممنوع باشد. دولت میتواند بنا به مقتضیات و شرایط خاص زمانی با رعایت قوانین مربوطه، صدور بعضی از کالاها را ممنوع نماید.
در زیر گزارش مختصری از صادرات لوازم خانگی کشور که توسط شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا تهیه شده است تقدیم می گردد:
- سال 1397 : کل صادرات محصولات لوازم خانگی و قطعات وابسته بالغ بر 410 میلیون دلار که میزان 247 میلیون دلار آن صادرات به عراق بوده است.
- سال 1398: کل صادرات محصولات لوازم خانگی و قطعات وابسته بالغ بر 305 میلیون که میزان 195 میلیون دلار آن صادرات به عراق بوده است.
- سال 1399: کل صادرات محصولات لوازم خانگی و قطعات وابسته بالغ بر 288 میلیون دلار که میزان 100 میلیون دلار آن صادرات به عراق بوده است.
- سال 1400: طی پنج ماهه نخست سال، صادرات 114 میلیون دلاری محصولات لوازم خانگی و قطعات وابسته بوده که میزان 75 میلیون دلار آن صادرات به عراق بوده است. که نشان دهنده هدف اول صادراتی، صادرکنندگان است.
واردات (IMPORT) به معنی ورود کالا (یا خدمات) از یک کشور به قلمرو گمرکی یک کشور دیگر است. در حرفه بازرگانی واردات به پنج دسته تقسیم بندی می شود که عبارتنداز: واردات قطعی ، واردات موقت ، کالای مرجوعی ، ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی
انواع واردات:
- واردات قطعی
ورود قطعی کالا رویهای گمرکی میباشد که طبق آن کالاهای وارداتی برای استفاده در داخل محدوده گمرکی با پرداخت حق ورودی و هزینه های انجام خدمات گمرکی و با انجام کلیه تشریفات، ترخیص میشوند. حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض در صورت تعلق، فقط از واردات قطعی دریافت شده که به تشریفاتی که برای واردات قطعی صورت میگیرد، تشریفات قطعی کالا گفته میشود. - واردات موقت
این کالاها به صورت موقت وارد می شوند و یا ظرف مدتی که گمرک تعیین می کند از گمرک خارج می گردد. البته خارج شدن آن ها باید بدون تغییر باشد. - كالای مرجوعی
کالاهایی هستند که وارد کشور شده و بنا به دلایلی به خارج از کشور برگردانده می شوند. کالاهای مرجوعی در اصل جزء واردات غیرقطعی و موقت نیز طبقه بندی میشوند. - ترانزیت داخلی
رویه ای گمرکی برای ترخیص کالا است که در این فرآیند کالای گمرک نشده از محل گمرک ورود مجاز به محل گمرک دیگری ارسال میشود. - ترانزیت خارجی
ترانزیت خارجی عبارت از این است که کالای خارجی به منظور عبور از خاک یک کشور از یک نقطه مرزی کشور وارد و از نقطه مرزی دیگر خارج شودکه این نوع کالاها جزء واردات و صادرات قطعی نیستند و برای آن نباید حقوق گمرکی و سود بازرگانی پرداخت شود اما مشمول پرداخت هزينههاى گمرکى است مگر اينکه در قراردادهاى ترانزيتى دولت با کشورهاى ديگر و يا قراردادهاى صورت کالاى ترانزيتى تابع همان مقرراتى خواهد بود که در قراردادهاى مربوط تعیین شده است.
واردات لوازم خانگی از سال 1397 به داخل کشور ممنوع اعلام گردید و فقط ماشین آلات، مواد اولیه و قطعات لوازم خانگی که فاقد ساخت داخل هستند اجازه واردات دارند و همین موضوع واردات و میزان ارزبری آن را به شدت کاهش داده طوری که طبق اطلاعات واصله سالانه حدود یک میلیاردو دویست میلیون دلار بابت واردات قطعات و مواد اولیه در این صنعت ارزبری اختصاص می یابد.
برای هر کسب و کار بین المللی موفقی باید محصولات و خدماتی ارائه دهید که افراد در سراسر جهان به آنها نیاز دارند. در این میان باید به میزان تعهد خود، منابع، مهارت ها و اطلاعات و دانش به منظور تداوم فعالیت های صادرات خود اطمینان داشته باشید. قطعا با آموزش های لازم و حرفه ای توسط اساتید مجرب دانشگاهی و با تجربه می توانید کسب و کارهای کوچک، متوسط و بزرگ خود را با خلق فرصتهای ناب جهت توسعه فعالیتهای خود در حوزه های صادراتی ایجاد نمایید. شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا سعی دارد تا با آموزش گام به گام و جامع خود ، ضمن ارزیابی توانایی شما برای صادرات، در حد توان خود، آموزش های لازم جهت ارتقا و افزایش توان شما را در امور صادراتی محقق سازد. این دوره ها شامل:
- جدیدترین قوانین اینکوترمز ارائه شده
- برند سازی
- تهیه و تنظیم قراردادهای بین المللی
- آماده سازی کالاهای صادراتی و نحوه بسته بندی
- بررسی قانون مقررات صادرات و واردات هرسال
- مدیریت ریسک
- موارد حقوقی و مالکیت معنوی
- آشنایی با انواع کلوز های بیمه ای داخلی و بین المللی
- دوره آموزشی حمل و نقل بین المللی و لجستیک
- امور گمرکی و ترخیص کالا باتوجه به قوانین جدید گمرکی
- نحوه تأمین مالی بین المللی
- آشنایی با نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما)
- دوره جامع ثبت سفارش واردات کالا از طریق سامانه NTSW و اظهار از راه دور در گمرک EPL
- مقررات صادرات و واردات با تاکید بر شیوه های نوین نظام ارزی کشور
- دوره آموزشی بازارشناسی، شناسایی، انتخاب و نفوذ در بازارهای هدف صادراتی و …
که همگی بخشی از آموزش های شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا خواهد بود.
مقالات و مطالب علمی روز و مرتبط با صنعت لوازم خانگی کشور
آمار و اطلاعات یکی از اجزای اصلی و ضروری برای برنامهریزی، تصمیمگیریها و ارزیابی عملکردها در سطوح مختلف است. سیاستگذاران، برنامهریزان و کارشناسان برای تدوین راهبردها، سیاستگذاری و تعیین خطمشی، برنامهریزی، نظارت، هماهنگی و هدایت برنامهها و نیز فعالان اقتصادی برای شناسایی جایگاه و وضعیت کشور از نظر اقتصادی، به دادههای آماری نیاز دارند. ارائه تصویر روشن و گویا از گذشته تا حال، پیشبینی وضعیت آینده و برطرف کردن نقاط ضعف موجود در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مستلزم وجود دادههای آماری دقیق، جامع و به روز است.
درکل سه حلقه آمار و اطلاعات، برنامهریزی و مدیریت از حلقههای توسعه به شمار میآیند و میزان توسعه یافتگی کشورها با کیفیت آمار و بهنگام بودن اطلاعات تولید شده، ارتباطی تنگاتنگ دارد. بنابر دلالیل مذکور بدون شک در صنعت لوازم خانگی کشور نیز جهت شناخت صحیح وضعیت موجود آن در داخل و خارج از کشور و نیز اخذ تصمیمات مناسب برای بهبود و رشد در تمامی حوزه های مختلف آن بر پایه شناخت واقعی، احصا و استخراج آمار و اطلاعات صحیح در بخشهای مختلف تولید، توزیع، صادرات و واردات و … است تا با بررسی ها و آنالیزهای کارشناسی و تبیین وضعیت موجود، بهترین راه حلهای رفع مشکل یا توسعه ای را در تمامی حوزه های آن به دست آورده و با اتخاذ تصمیماتی درست به نتیجه رساند.
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با آگاهی از شرایط فعلی، توان برنامه ریزی برای آینده را افزایش میدهد و امکان دست یابی به اهداف مورد نظر را بیشتر میکند. تصمیم گیری بدون اطلاعات کافی، پذیرفتن شرایط تحمیلی است و آنچه از خود اطلاع رسانی مهمتر است، درستی به اطلاعات دریافتی است، به همین دلیل شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با توجه به اهمیت آمار در سطح خرد و کلان و ضرورت شناساندن جایگاه آمار صنعت لوازم خانگی کشور در میان مردم و مسئولان و همچنین ارتقاء سواد، آگاهی و فرهنگ آماری در جامعه ، یکی از مهمترین اهداف خود را تهیه و ارئه آمارهای موثق و صحیح دانسته و در این راستا با دسترسی به این منابع، گام مهمی در استخراج نتایج لازم و ضروری در حوزه لوازم خانگی کشور برداشته است که بنا به درخواست متقاضیان در اختیار آنان قرار داده خواهد شد.
- اقدامات کوتاهمدت
a) بررسی نیازهای اطلاعاتی حوزه لوازم خانگی کشور
b) ایجاد دسترسیها و تعاملات داده ای مناسب با دستگاههای تولید کننده اطلاعات مرتبط و استفاده از پایگاه های داده موجود
c) شناسایی فعالان بخش دولتی و خصوصی که سرویس های مطلوب در حوزه اطلاعاتی، علم و فناوری ارائه مینماید و ایجاد زمینه و سازوکار تعامل اطلاعاتی با آنها.
d) طراحی ساختار اطلاعاتی، فرآیندها و سازوکارهای فرآوری و تحلیل داده ها - اقدامات میانمدت
a) طراحی و پیاده سازی سیستم های نمایش اطلاعات به روز و فعال.
b) ایجاد شبکه های اجتماعی مناسب برای صاحب نظران به صورت حقیقی و مجازی برای تولید محتوا و استفاده از تجارب یکدیگر.
c) ایجاد گلوگاه های مناسب برای سامان دهی دسترسی جامعه به خدمات آماری حوزه لوازم خانگی
d) شناسایی و حمایت غیر مستقیم از مجموعههای فعال بخش خصوص ارائه دهنده خدمات آماری و فناورانه و هدایت آنها جهت اخذ و ثبت اطلاعات حداکثری از مخاطبان و خدمت گیرندگان. - اقدامات بلندمدت
a) ساماندهی سازمانها و نهادهای حاکمیتی تولیدکننده اطلاعات و ایجاد سیستم های اطلاعاتی یکپارچه ملی در حوزه آماری.
b) ایجاد سیستم های ارزیابی و نظارت پویا با قابلیت پشتیبانی از مدل ها و روش های مختلف نظارت و ارزیابی و تولید گزارشات با قالب ها و در سطوح مختلف.
c) واگذاری خدمات اطلاعاتی حوزه علم و فناوری نظیر پایگاه های اطلاعاتی پایاننامه ها، پژوهشها، پتنتها و اطلاعات بازار به شرکتها و مؤسسات خصوصی و عمومی دارای صلاحیت
d) ایجاد سیستمهای رگولاتوری اطلاعات علم و فناوری برای کنترل و نظارت بر تولید و مصرف، واردات و صادرات و… صنعت لوازم خانگی کشور.
تحقیقات بازاریابی عملکردی است که مصرف کننده، مشتری و عموم مردم را از طریق اطلاعات به بازاریاب پیوند می دهد ، اطلاعاتی که برای شناسایی و تعریف فرصت ها و مشکلات بازاریابی استفاده می شود و تولید، پالایش و ارزیابی اقدامات بازاریابی؛ نظارت بر عملکرد بازاریابی؛ و درک بازاریابی را به عنوان یک فرآیند بهبود می بخشد.
تحقیقات بازاریابی اطلاعات مورد نیاز برای رسیدگی به این مسائل را مشخص می کند، روش جمع آوری اطلاعات را طراحی می کند، فرآیند جمع آوری داده ها را مدیریت و اجرا می کند، نتایج را تجزیه و تحلیل می کند و یافته ها و پیامدهای آنها را به اطلاع می رساند.
چهار فاکتور اصلی در بازاریابی کالا یا خدمات وجود دارند، این چهار فاکتور به ۴پی معروف هستند. اگر همه این ۴ عامل به درستی و به طور بهینه با یکدیگر برای محصول یا کالایی به کار گرفته شوند، میتوان به موفقیت در بازار و بازاریابی دست یافت.
(Four Ps of Marketing)
تولید – محصول(Product)
یک محصول به عنوان مجموعهای از ویژگیها (ویژگیها، عملکردها، مزایا، و کاربردها) تعریف میشود که قادر به تبادل یا استفاده هستند، معمولاً ترکیبی از اشکال ملموس و ناملموس.
بنابراین یک محصول ممکن است یک ایده، یک موجودیت فیزیکی (کالا) یا یک خدمت یا هر ترکیبی از این سه باشد. به منظور مبادله در ارضای اهداف فردی و سازمانی وجود دارد.
در حالی که اصطلاح “محصولات و خدمات” گاهی اوقات استفاده می شود، محصول اصطلاحی است که هم کالاها و هم خدمات را در بر می گیرد.
قیمت(Price)
قیمت نسبت رسمی است که مقدار پول، کالا یا خدمات مورد نیاز برای به دست آوردن مقدار معینی از کالا یا خدمات را نشان می دهد.
مبلغی است که مشتری باید برای خرید محصول بپردازد.
مکان (یا توزیع) (place)
توزیع به عمل بازاریابی و حمل محصولات به مصرف کنندگان اشاره دارد. همچنین برای توصیف میزان پوشش بازار برای یک محصول معین استفاده می شود.
ترویج (promotion)
بازاریابی تبلیغاتی شامل تاکتیکهایی است که خرید کوتاهمدت را تشویق میکند، آزمایشی و مقدار خرید را تحت تأثیر قرار میدهد و از نظر حجم، سهم و سود بسیار قابل اندازهگیری است.
به عنوان مثال می توان به کوپن، قرعه کشی، تخفیف، حق بیمه، بسته بندی ویژه، بازاریابی مرتبط با علت و صدور مجوز اشاره کرد.
قطعا نفوذ موفق در بازارهای دنیا نیاز به برنامه ریزی و تحقیق دقیق دارد. ما بازنگری مستمر آمیخته با بازاریابی و پاسخگویی موثر به شرایط بازار در حال تغییر را حمایت می کنیم.
در این راستا خدمات شرکت مریریت صادرات آرنا تجارت وستا :
محصول: اطمینان از اینکه محصول شما نیازهای مشتری را برآورده می کند و دارای ارزش پیشنهادی قوی است.
قیمت: استراتژی قیمت گذاری برای رقابت پذیری در بازار و بررسی گزینه های استراتژیک و تأثیر متغیرهای مختلف بر پتانسیل درآمد و سهم بازار.
مکان: به شما کمک می کنیم تا مؤثرترین کانال ها و مسیرهای توزیع را برای بازارهای خاص خود انتخاب و تنظیم کنید.
ترویج: ایجاد یک استراتژی تبلیغاتی کارآمد برای متعادل کردن تبلیغات، روابط عمومی، بازاریابی دیجیتال، پیشبرد فروش و بازاریابی مستقیم برای بهبود فروش شما، ماندگاری در بازار و توسعه بازارهای فروش.
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با علم به موارد مذکور و دانش لازم در زمینه های بازاریابی به همراهی تیم مجرب خود، بهترین انتخاب برای صادرات محصولات شما و فتح قله های موفقیت در بازارهای جهانی را نوید می دهد.
همه چیز از شرکت بازرگانی آرنا تجارت وستا آغاز می شود، گذرگاهی برای صادرات محصولات شما.
بازاریابی میدانی را می توان شاخه ای ازعلم بازاریابی دانست که در آن بازاریاب به دقت بازار را بررسی می کند تا از به دست آوردن نتایج اطمینان نماید، پس هرگونه فعالیت از برنامه ریزی و اجرای فعالیت های بازاریابی و فروش به صورت رو در رو و مستقیم در مکان هایی که مخاطب، حضور فیزیکی دارد را شامل می شود. در این روش با بکار گیری نیروی انسانی آموزش دیده ابتدا مشتری را با محصول و خصوصیات و مزایای آن آشنا نموده و بر تصمیم گیری خرید مشتری تاثیر گذاشته و تجربه ای خوب و بیاد ماندنی از برند به وی منتقل می نماییم. در اصل ماهیت این نوع بازاریابی، تشویق مصرف کننده برای تست کردن یک نمونه کالا یا دیدن آن می باشد.
عناوین پروژه های بازاریابی میدانی:
- معرفی محصول جدید
- چیدمان صحیح محصول
- گسترش پخش ضربتی
- فرهنگ سازی مصرف آموزش مصرف کننده
- جمع اوری اطلاعات میدانی
- اطلاع رسانی برنامه های ترویجی
- آموزش پرسنل فروشگاه
- شناسایی نقاط ضعف و قوت در مکانهای عرضه (خرید مخفیانه)
- فروش مستقیم
- تقویت ذهنیت برند
- نصب آیتمهای تبلیغاتی در فروشگاه
- برگزاری نمایشگاهها و رویدادها
- جمع اوری محصولات از بازار ( ایراد تولید/انقضا / مشکل کیفی)
شناسایی بازار هدف بر اساس نوع محصول
بازار هدف (Target Market)
بازار هدف؛ گروهی از مصرف کنندگان، افراد یا کسبوکارهایی است که علایق و ویژگیهای مشترکی داشته و برای محصولات یا خدمات نهایی قابل ارائه شرکت ما، علاقه نشان می دهند.قطعا یکی از اولین گام ها در شروع یک کسب وکار و یا رشد و ارتقای آن، شناسایی همین بازارهای هدف جهت جایابی برای محصولات و یا خدمات قابل عرضه در آن است.
داشتن یک بازار هدف تعریف شده در مرحله تحقیق و برنامه ریزی کسب و کار بسیار ضروری است. پنج بخش در برنامه ریزی کسب و کار وجود دارد که تعیین بازار هدف مناسب و تعریف شده به عنوان سنگ بنای بررسی ها در این موارد، مورد نیاز است :
- مطالعه امکان سنجی ساده (آیا ایده کسب و کارتان شدنی است یا نه ؟)
- تحقیق بازار(شامل فهم پنج حوزه رقبا، خریداران ، تامین کنندگان، رقبای جدید الورود و شدت رقابت در بازار )
- تحلیل SWOT (بیان کننده قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهایی است که کسب و کار شما با آن مواجه می شود)
- طرح کسب و کار (Business Plan)دو حوزه اصلی و مهم محصول و بازار هدف را شامل می شود
- بازاریابی
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا به منظور انتخاب شاخص های مناسب جهت گزینش بازارها بر اساس نوع محصول، ابتدا مهمترین متغیرهای تأثیرگذار در تصمیم گیری برای انتخاب بازارها را تعیین و از این متغیرها برای بررسی و انتخاب بازارهای مختلف در سطح بین الملل اتخاذ می نماید؛ حال با توجه به اینکه درک مدیران از معیارهای مختلف و اهمیت هرکدام متفاوت است، فهرست معیارهای ارائه شده نیز از تنوع بالایی برخوردار است بر این اساس ما در شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا در نظر داریم با توجه به متغیرهای متنوع و پیچیدگی های فرایند انتخاب بازارها از فاکتورهای اصلی؛ جایگاه یابی، نقش و اهمیت برند ها در بازار هدف، اندازه بازار، موقعیت رقابت و شرایط سیاسی_ قانونی بهره لازم و کافی را برده و حسب تقسیم بندی روانشناختی ، جغرافیایی ، (تقسیمبندی بازار هدف)یا (Market Segmentation)؛ دموگرافیک و رفتارشناسی بهترین عملکرد و نتیجه را در شناخت بازار هدف، ورود به آن و حفظ جایگاه محصولات لوازم خانگی بدست آوریم.
در موضوع بازاریابی مبحثی با عنوان بازاریابی (Business to Business Marketing) وجود دارد که آن را به نام بازاریابی (B2B) میشناسند. قدمت این نوع بازاریابی به گذشتههای بسیار دور که انسانها برای تأمین نیازهای خود کالا مبادله میکردند، میرسد. این مبحث اگرچه از دید کاربران و مشتریان عادی کمتر شناخته شده است، اما بخش عمدهای از تعاملات تجاری در دنیا در این نوع بازاریابی صورت میگیرد. در این حالت یک کسبوکار تجاری محصولات یا سرویسهای خود را به یک کسبوکار تجاری دیگر میفروشد و یا در ازای ارائه آنها، مبادلات کالا به کالا و موارد مشابه صورت میگیرد. هدف نهایی بازاریابی (B2B) ، فروش محصول یا ارائه درست خدمات به مصرف کننده نیست بلکه محصول یا خدمات به سازمانی دیگر ارائه میشود. برای رسیدن محصول یا خدمات به دست مشتری نهایی،لازم است تا بین چند واسطه خرید و فروش انجام شود.
یکی از قسمتهای بازاریابی(B2B) ، معاملات بین واسطهها است. با این حال ممکن است مشتری نهایی یک بیزینس، بیزینس دیگری باشد، در این هنگام نیز بازاریابی و معامله (B2B) انجام میشود.
قطعا اگر بتوانید با یک تجارت دیگر وارد همکاری و معاملات تجاری شوید، میتوانید در حجم گستردهای اقدام به توزیع و فروش محصولات و سرویسهایتان کنید. درواقع فروش عادی به مشتریان ساده یک بخش خیلی مهم برای شماست اما همکاری دو یا چندجانبه با دیگر کسبوکارها میتواند سکوی پرتاب شما به سمت موفقیت زودهنگام باشد.
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا تنها یک پیشنهاد برای شما دارد و آن اینکه این بازاریابی و بیزینس را به دستان تیم مجرب ما بسپارید.
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با تجربه و تخصص کافی در زمینه فعالیت های گوناگون تجاری و آشنایی به قوانین اقتصادی، گمرکی، بانکی و … می تواند به تولیدکنندگان، تجار و بازرگانان خدمات گوناگون مشاوره بازرگانی را در زمینه چگونگی روش های صادرات یا واردات کالا و خدمات با کمترین هزینه و بیشترین سرعت ارائه نماید تا تجار و بازرگانان بتوانند با علم و آگاهی کامل تری نسبت به این گونه فعالیت های مهم اقتصادی اقدام کنند.
a) مشاوره بازرگانی جهت ثبت شرکت، اخذ کارت بازرگانی و …
b) مشاوره در خصوص تعیین دقیق تعرفه گمرکی کالا
c) مشاوره در خصوص اقدامات لازم پیش از حمل کالا نظیر تنظیم اسناد تجاری، بازرسی کالا در مبدا، صدور بیمه نامه و …
d) مشاوره در خصوص مجوزهای قانونی و مقرراتی کالاهای وارداتی و صادراتی
e) مشاوره در خصوص نحوه رفع تعهد ارزی
f) مشاوره انتخاب بهترین شیوه حمل و عقد قرارداد با شرکت های حمل و نقل بین المللی
g) مشاوره در خصوص برآورد و تخمین هزینههای تمام شده کالا از ابتدا تا درب انبار مقصد
h) مشاوره در خصوص روش های معتبر پرداخت و گشایش انواع اعتبارات اسنادی و حوالههای ارزی
هر کشوری برای پیشرفت روابط بین المللی خود دست به یکسری اقدامات تجاری می زند که در این بین دعوت و اعزام هیات های تجاری کشورهای مختلف به دلیل دسترسی مستقیم بخش خصوص به بلند پایه ترین مقامات تصمیم گیرنده یا شخصیت های اقتصادی مهم و موثر کشور میزبان، بازدید از مراکز صنعتی، کارخانه ها، نمایشگاه ها و استفاده از اطلاعاتی که طرف مقابل ارائه می کند در صدر این اقدامات بوده و از اهمیت بسزایی برخوردار است. بویژه که باعث ایجاد رقابتهاي سالم داخلی و بین المللی شده و توسعه دهنده صنایع و اشتغال کشور عزیزمان است.
اگر هیات تجاری از سازماندهی خوبی برخوردار بوده و اعزام آنها در زمان مناسب و با برنامه دقیق، منظم و متنوعی تنظیم شود، می تواند به عنوان موثرترین ابزار توسعه صادرات تلقی شود.
سازمان توسعه تجارت ایران، درخصوص سازماندهی و برنامه ریزی اعزام هیات تجاری و بازریابی و نیز نظارت و ارزیابی عملکرد این حوزه، از سال 1385 برای انجام بهینه این مسئولیت انتخاب و در راستای مدیریت یکپارچه و متمرکز آن، اقدامات متعددی به اجرا گذاشته است.
در این راستا شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با تعامل سازنده خود با سازمان توسعه تجارت ایران و اتاق های مشترک بازرگانی و سایر مجموعه های مربوطه، یکی از اولویت های کاری خود را ارتباط بیشتر و تقویت ساماندهی هیات های تجاری در زمان های مختلف ازجمله زمان برپایی نمایشگاهای معتبر بین المللی داخلی و خارجی و سایر مناسبت های دیگر پایه ریزی کرده است تا با اعزام یا دعوت از هیات هاي تجاري-بازاریابی در جهت اجراي برنامه حمایتی بسته حمایت از توسعه صادرات غیر نفتی گامی مهم در توسعه صادرات لوازم خانگی ایران بردارد.
شایان ذکر است دستورالعمل هیات های اعزامی از سوی سازمان توسعه تجارت ایران در سایت این سازمان قابل حصول و دستیابی است.
می توان نمایشـگاه ها را مکانی برای نمایش و عرضه مستقیم کـالاها و خـدمات و همچنین بـنگاه های اطلاعاتی مهمی در جهان به حساب آورد ، که ویترین نهایی یک صنعت را به نمایش در مــی آورند و اقتصاد صنعت برگزار شده در خود را رونق می بخشند.
قطعا نمایشگاه ها سبب ارتقا سطح صادرات و واردات محصولات و خدمات کشورها شده و تقاضا و درخواست های ملت های مختلف را در سطوح بین المللی خود، تشخیص می دهد تا در جهت رفع نیازها یا توسعه خواسته های مشتریان گام بردارد.
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با اتکا به دانش و توانایی عملیاتی خود جهت برپایی یا حضور در نمایشگاه های روز دنیا، درصدد است تا با انجام وظیفه در این حوزه سبب قدرتمند شدن شرکت ها و کمپانی های مطرح و نوپای صنعت لوازم خانگی کشور برای ورود به بازارهای جهانی شود چرا که باورداریم حضور در نمایشگاه ها در یک بازه زمانی هر چند کوتاه می تواند سبب ایجاد فرصت های شغلی مناسب، توسعه صادرات و افزایش تولید و بهره وری شود و حتی در بسیاری از مواقع هم دیده شده است که باعث زنده شدن یک صنعت رو به نابودی گشته است.
قطعا حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی یک روش بسیار جذاب و محبوب بازاریابی محصول، خدمات و کسب و کار بوده که جذب بازار هدف ، جذب مخاطبان جدید؛ ایجاد رابطه های جدید، تبلیغ و شبکهیابی مقرونبهصرفه، تبلیغات و بازاریابی برای دوره طولانی، فروش مستقیم و موفقیت کسب و کار شرکت ها را در درون خود نهفته دارد.
خدمات پس از فروش خدمتی است که از سوی سازنده کالا یا ارائه کننده خدمت به مشتری، پس از فروش محصول یا انجام خدمت ارائه میشود. این خدمت میتواند شامل تعمیر یا تعویض قطعه معیوب – محصول، نصب و راه اندازی، پشتیبانی و … در طی مدت گارانتی یا بیشتر توسط خود شرکت یا شرکت گارانتی کننده باشد. خدمات پس از فروش کاملاً به محصول فروخته شده مرتبط است و مهمترین زنجیره برای حفظ سهم بازار و وفاداری مشتریان است تا مشتریان ارتباط بهتری با برند برقرار کنند و به گونهای یادآوری برند برای آنها تداعی شود. البته این موضوع در پیدا کردن نقصها و مشکلات محصول هم بی تاثیر نبوده و میتواند به گروههای تولیدی برای بهبود کیفیت محصولات کمک شایانی کند. شرکت های بزرگ تولید کننده لوازم خانگی بخصوص در محصولات انرژی بر بزرگ در کشور های هدف صادراتی بسیار از این موضوع استفاده کرده و بهره برده اند.
در بسیاری از کشورها، مشخصا موضوع خدمات و به طور ویژه خدمات پس از فروش کالاهای صادراتی در کشور هدف بخش عمدهای از صادرات آنها را به خود اختصاص داده است. چراکه شما به عنوان صادرکننده، انجام یک پروژه یا فعالیت اقتصادی را در خارج از کشور بر عهده میگیرید که معمولا شامل طراحی، مدیریت و اجرای یک طرح مشخص است بدین ترتیب گاها بدون خروج کالا، شما موفق به ارزآوری برای کشور شدهاید. بنابراین نوعی از صادرات غیرنفتی به شمار میرود که در آن به جای کالا یا همراه با کالا، تخصص و انجام کار، مورد معامله قرار میگیرد.
شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا با علم به استراتژیک بودن خدمات پس از فروش، تداوم و انسجام فعال و قوی در امر خدمات رسانی را در حوزه لوازم خانگی کشور اولا در بعد داخلی به عنوان یکی از مهمترین اقدامات و ابزارهای شرکت های تولیدی در مبارزه با قاچاق کالا تلقی نموده و دوما باعث رضایتمندی بیشتر مصرف کنندگان داخلی و به تبع گرایش به مصرف کالاهای ایرانی را افزایش می دهد می داند. از سویی دیگر در بازارهای جهانی امروز که با ازبین رفتن فاصله خط تولید و خدمات پس از فروش، دوبازوی غیر منفک که در تولید و ارائه خدمات رقم خورده است توجه ویژه به جلب رضایت مشتری و ایجاد وفاداری در آنان را از نکات کلیدی تجارت تلقی می نماید که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد.
در این راستا ما به عنوان شرکت مدیریت صادرات آرنا تجارت وستا در نظر داریم تا با ایجاد و تقویت مراکز پس از فروش محصولات ایرانی در کشورهای هدف صادراتی گامی مهم در توسعه صادرات لوازم خانگی کشور برداریم.